sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Termiselvennystä ja pohjustusta

Kreationismi eli luomisoppi = Oppi, jonka mukaan kaikkeus ja sen elolliset olennot ovat syntyneet luomistapahtumassa (Raamatun esittämällä tavalla).

Älykäs suunnittelu (engl. intelligent design) = väite, jonka mukaan ”tietyt kaikkeuden ja elollisten olentojen ominaisuudet ovat parhaiten selitettävissä älyllisellä syyllä, ei ohjaamattomalla tapahtumasarjalla kuten luonnonvalinnalla”. Kreationismi toimi esiasteena älykkäälle suunnittelulle.

Evoluutio = Tieteellisesti todistettu fakta, jonka mukaan populaation geenivarasto muuttuu sukupolvien myötä.

Evoluutioteoria = Yleisesti tiedeyhteisössä hyväksytty teoria, joka kuvaa muutosta populaation geenivarastossa sukupolvien myötä.

ESIPUHE


Ala-asteella luokallemme opetettiin Raamattua historiallisesti pätevänä faktana. Tarinoita käsiteltiin (ja käsitellään ala-asteella yhä) tosina, ennen kuin lasten taju kyseenalaistaa (useiden psykologisten todisteiden valossa) voisi edes voinut herätä. Kuka väittikään, että vain ja ainoastaan kaukana idässä aivopestään ihmisiä uskoon?
Suomessa tunnetaan muitakin tapauksia, joissa luomisoppia ja jonkinnäköistä älykästä suunnittelua (ID-teoriaa) opetetaan Suomessa biologian tunneilla. Tästä pääsemmekin itse aiheeseen:

Kreationismin ja ID-teorian tarkoitusperä

Yhdysvalloissa tilanne on kiivas. Kreationistit ja ID-teoreetikot yrittävät jatkuvasti päästä tiedepiireihin omilla "teorioillaan" ja vaativat näille tilaa biologian tunneilla. Takana on kuitenkin poliittinen juonittelu, jolla kreationistit ja ID-teoreetikot pyrkivät murtamaan nykyisen tiedeyhteisön ja käyttämään tätä hyväksi saadakseen itselleen lisää valtaa. Heitä ei oikeasti kiinnosta yhdenvertaisuus evoluution kanssa, koska ainoa todistusaineisto näyttäisi olevan evoluutioteorian haukkuminen ja väärinymmärtäminen. Kreationismi on jokin aika sitten rantautunut myös Eurooppaan ja useat yksityiset koulut opettavat luomisoppia biologian tunnilla. Suomessakin kreationistiliike voi päästä kunnolla jaloilleen.

Olen suomentanut tähän blogiin kreationismin ja ID-teorian yleisimpiä väitteitä. Pyrin myös päivittämään tätä listaa. Suurin osa on suoraa suomennosta ja kopiointia TalkOrigins-sivustolta, ja haluankin kaikkien asiasta kiinnostuneiden lukevan nämä, mikäli englannin kieli ei luonnistu niin hyvin. Talkorigins-sivusto sallii käännöstyön, copyrightejä ei rikota. Vaikka tekstini on käännöstyötä, otan kuitenkin itse kaiken vastuun kirjoituksesta, ja seison jokaisen kumoamislausunnon takana. Mukana on myös omia lisäyksiäni (lähinnä tarkennuksia) lausuntoihin, jotka ovat myös mainittujen lähteiden takana.

- J.Laihi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti